Al contingut principal

Detall notícia

  • Presentació de l’informe anual sobre l’impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat
  • Presentació de l’informe anual sobre l’impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat
  • Presentació de l’informe anual sobre l’impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat
  • Presentació de l’informe anual sobre l’impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat

23 de novembre 2016 Ciutadania

Baixa el nombre de casos detectats de dones víctimes de la violència de gènere a Sant Cugat

Al 2015, 88 dones van ser ateses per maltractament o violència masclista, és a dir 14 menys que l’any anterior.


El darrer informe anual sobre l’impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat constata que els casos atesos van anar a la baixa durant el 2015. El document que s’ha presentat aquest dimarts amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere (25-N), analitza les dades dels casos de les dones que han acudit a algun dels serveis municipals de la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere de la ciutat. La presentació, que ha comptat amb la presència de les unitats implicades en la prevenció, detecció i atenció en els casos de dones maltractades, ha estat presidida per l’alcaldessa, Mercè Conesa.

L’alcaldessa ha fet una crida a “tota la ciutadania a implicar-se de forma molt seriosa amb la lluita contra la violència de gènere”, perquè ha recordat que “no es tracta d’un problema que afecta només les dones que pateixen aquesta violència, sinó que és un problema que té la societat i, en aquest cas, afecta tota una ciutat com Sant Cugat’’.

D’altra banda Mercè Conesa ha remarcat que “la Xarxa per atendre aquests casos serveixen perquè aquelles dones que han patit algun tipus de violència, sigui psicològica o física reconstrueixin la seva autoestima i la realitat que han d’afrontar després de passar per un moment tan complicat”.

Casos atesos

Segons l’informe Impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat, el 2015 es van atendre 88 dones per casos de violència de gènere, és a dir 14 menys que l’any anterior. Durant el primer semestre es van detectar 47 casos mentre que el segon semestre van ser 41. El 2014 es van detectar 102 casos a la nostra ciutat. 

Pel que fa al primer semestre del 2016, les dades són iguals que durant el mateix període de l’any passat, és a dir que les unitats implicades en la detecció i atenció de casos de dones maltractades van atendre 47 casos. Aquestes dades segueixen la tendència de la mitjana dels casos atesos pels serveis de la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere de Sant Cugat que se situa en poc més de 100 casos anuals.

Finalment Mercè Conesa ha valorat “la tasca de les escoles i entitats que treballen per evitar males conductes en els nostres nens i nenes. Perquè no podem oblidar que els més petits aprenen del que veuen a casa i hem d’evitar que en casos de violència masclista, les conductes es puguin repetir en el futur.”

Aspectes destacats de l’informe

1. Augment de deteccions en les dones d’entre 25 i 44 anys

El perfil majoritari de la dona víctima de la violència de gènere a Sant Cugat segueix sent el d’una dona d’entre 25 i 44 anys, són un 63% del total, molt per sobre del 46% del primer semestre de l’any passat. En canvi baixen els percentatges de dones d’entre 17 i 24 anys i d’entre 45 i 64 anys ateses per la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere de Sant Cugat.

Paral·lelament l’estudi constata que la violència de gènere es produeix majoritàriament en edats d’inici de la convivència i tinença de fills. Per això, tot i que el percentatge de dones d’entre 17 i 24 anys baixa respecte fa una any, és necessari continuar apostant per la prevenció i la sensibilització vers tota la societat fent un esforç addicional entre la població jove.

2. Major proporció de casos de violència física

Aquesta tendència s’ha detectat principalment entre les forces de seguretat, Mossos d’Esquadra (31 casos) i Policia Local (5 casos) però també és rellevant el percentatge de dones que han patit agressions  físiques i que han estat ateses pels CAP (19 casos).

3. Cada vegada més dones fan el pas de denunciar

Una altra dada rellevant és que els serveis de la Xarxa han observat un augment de la proporció de denúncies per maltractament. La xifra arriba el primer semestre del 2016 al 87% de dones havien fet el pas. Això representa 4 punts percentuals més que fa un any. L’informa destaca que la violència de gènere pot afectar tothom, independentment de l’edat, la formació, la classe social i de la nacionalitat. I que a més a la franja d’edat més jove, les actituds discriminatòries i les conductes abusives no han desaparegut.

 

Top