Al contingut principal

Detall notícia

  • Presentació de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
  • Presentació de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

29 de març 2017 Economia

Sant Cugat s’afegeix a l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental per impulsar l’economia social i cooperativa

És un dels nous espais de trobada i coordinació creats a Catalunya en el marc del programa Aracoop.


Aquesta tarda s’ha presentat, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l'objectiu d’impulsar l’economia social i cooperativa en el territori. Aquest és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat en el marc del programa Aracoop, a partir d’una iniciativa de la Generalitat a Catalunya.

L’acte ha comptat amb les intervencions de Joana Barbany, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert;  Pere Soler, tinent d’alcalde d’Ocupació i Polítiques;  Nino Ramírez, gerent de la cooperativa Doble Via; Anna Fernàndez membre de la Xarxa d’Economia Solidaria de Sant Cugat i Narcís Sánchez, membre de  Cal Temerari/Sincrocoop.

Joana Barbany ha remarcat que “fa molt de temps que des de l’Ajuntament treballem en impulsar en l’economia social, i l’arribada de l’Ateneu Cooperatiu encaixa perfectament en aquesta línia, com també hi encaixava la Xarxa d’Economia Solidaria de Sant Cugat. Amb ells volem col·laborar i treballar plegats, així arribarem més lluny”.

D’altra banda, per a Pere Soler, “s’ha de posar en valor els valors de l’economia social i solidaria. Les administracions fa poc que hi treballen. L’impuls s’ha donat des de la societat. Ara s’obren moltes oportunitats per a l’ocupació, i volem deixar clar que les cooperatives que neixin poden comptar amb el suport de l’Ajuntament”.

Els ateneus cooperatius

Un ateneu cooperatiu és un centre de proximitat que desenvolupa projectes i activitats de foment i promoció de l’economia social amb la voluntat d’esdevenir un espai referent al territori per a la creació de cooperatives i altres iniciatives d’economia social.

Així, els objectius passen per crear espais per a l’enfortiment de l’economia social i cooperativa, afavorir la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa, i generar llocs de treball en el marc d’aquestes empreses. Per aquesta raó, la Xarxa d'Ateneus Cooperatius ha establert sis grans eixos de treball:

  1. Diagnosi i visibilització de l'economia social i cooperativa al territori
  2. Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.
  3. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals entre associacions i SCP.
  4. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses i/o entitats properes al tancament d’activitat.
  5. Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior i/o universitaris.
  6. Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

Presència al Vallès Occidental

A nivell comarcal el programa el gestiona una agrupació d’entitats formada per l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’Associació Can Capablanca de Sabadell, la cooperativa L’Eina de Terrassa i la cooperativa Doble Via de Sant Cugat del Vallès. La participació local en aquest projecte neix inicialment de l’impuls  de la Xarxa d’Economia Solidària santcugatenca, en col·laboració amb altres xarxes de la comarca, i rep el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, de la Fundació Sant Cugat Actiu, de l’Associació Tr3scoop, del Cabàs-Grup de consum ecològic-, de Cal temerari- equipament cultural, social i cooperatiu ciutadà i de les cooperatives L’Hortiga, Jerònim de Moragas, Doble Via.

A Sant Cugat el programa ja ha posat en funcionament els Punts d’Assessorament i Suport a l’Economia Social i el Cooperativisme que faciliten assessorament, eines, suport tècnic i una atenció personalitzada a persones emprenedores que  tinguin una idea de negoci i vulguin dur a terme un procés d’emprenedoria cooperativa.

Aquests Punts, gratuïts per les persones interessades, atenen els dimecres de 10 a 12.30 h a Cal Temerari i de 17 a 19.30 h a la Casa de Cultura i es pot contactar amb ells a través de l’adreça de correu electrònic vallessud@ateneucooperatiuvalles.org o del número de telèfon 693 594 125.

Top